Jeste li punoljetni?

Osobama mlađim od 18 godina zakon zabranjuje konzumiranje alkohola.

Priča o ždralu

Magičan, dugovječan, tajanstven, sve što jedan ždral jest.

Sjedište Wise Grus-a nalazi se upravo u gradu ždralova, Daruvaru. Još od vladavine grofa Jankovića i izgradnje velebnog dvorca u središtu današnjeg Daruvara, ždral je bio sveprisutna ptica: na grbu i samom imenu grada. Ime Daruvar grad je dobio 1771. kada je grof počeo graditi istoimeni dvorac, ždralov dvorac.
Kod starih Kelta koji su prvi naseljavali ovo područje, ždralovi su predstavljali božanske glasnike. Kroz povijest su pronađene antikne urne, oružje, kacige i novčići, sve urešeno simbolima ždrala, što pokazuje da je ždral bio keltski vojni simbol. Zbog njihovog uspravnog izgleda, stari Kelti vjerovali su da su ždralovi prvotno bili ljudi. Magičan, dugovječan, tajanstven, sve što jedan ždral jest. Tradicionalna, karakterna, domaća, sve što jedna rakija treba biti. Elegantan, odmjeren i upečatljiv, sve što jedan brend može biti – Wise Grus.

Proces stvaranja

Znate li kako nastaju Wise Grus rakije?

Priprema voća

Sirovine za proizvodnju voćnih rakija moraju ispunjavati određene uvjete u pogledu kvalitete i zrelosti. Od izuzetne važnosti je kemijski sastav ploda, to jest odnos šećera, kiselina i aroma u plodu. Osnovni koraci koji se u Wise Grus destileriji moraju napraviti su pranje i muljanje (pasiranje) plodova, korekcija kiselosti voćnog masulja (dodavanje kiselina), dodavanje pektolitičkih enzima i kulture kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) te hranjiva za kvasac. Pranje plodova važan je postupak kojim se uklanjaju površinski ostaci zemlje, pesticida, zeleni dijelovi i pojedine mikrobiološke nečistoće (plijesni). Za proizvodnju rakija plodove voća potrebno je dobro samljeti i u slučaju koštičavog voća pasirati (odvojiti košticu!). Odvajanje koštice kod koštičavih vrsta (šljiva, marelica, breskva) vrlo je važno kako bi izbjegli rakije s visokim koncentracijama cijanovodične kiseline i etil karbamata (kancerogeni spojevi!).

1
o-nama--2-1

VRENJE (ALKOHOLNA FERMENTACIJA) VOĆNE KAŠE

Prilikom alkoholne fermentacije destilerija obraća pozornost na temperaturu. Dokazano je da kvasac na nižim temperaturama fermentacije stvara više estera koji pridonose voćnim aromama. Sukladno tome selekcija kvasaca provodila se i prema njihovoj toleranciji na niže temperature u kaši. Uporaba kvasaca s takvim karakteristikama omogućavaju provođenje fermentacija na nižim temperaturama s ciljem postizanja bolje aromatike i očuvanja voćnih aroma.

DESTILACIJA

Wise Grus destilerija opremljena je složenim uređajem za destilaciju koji uz klasične dijelove ima i dodatne nastavke, a to su deflegmator i kolona za pojačavanje. Prolaskom alkoholnih para kroz ova dva nastavka dolazi do pojačavanja koncentracije alkohola i ostalih hlapivih komponenata u parnoj fazi te do ostvarivanja veće alkoholne jakosti i intenzivnijih aroma u samo jednom prohodu kroz destilacijski uređaj.

o-nama--3
o-nama--4

DOZRIJEVANJE

Mladi destilati zahtijevaju određeni period dozrijevanja kako bi se nesmetano odvijali osnovni kemijski procesi kao što su oksidacija, esterifikacija i acetalizacija koji će destilat učiniti znatno mekšim i harmoničnijim za piće. Proces dozrijevanja ovisi o tipu rakije i vrsti voća, pa tako pojedine voćne rakije zahtijevaju kraći period dozrijevanja npr. kruška Viljamovka, za razliku od loze ili šljivovica koje dozrijevaju u drvenoj bačvi. Dozrijevanje destilata u drvenoj bačvi utječe pozitivno na boju, miris i okus buduće rakije. Iz drva bačve ekstrahiraju se spojevi poput tanina, hemiceluloze i lignina koji destilatu daju zlatno-žutu boju i miris na vaniliju i kokos.

Perspektiva, ambicija, budućnost

Misija

„Uz ljubav prema prirodi i proučavanje legendi daruvarskog kraja, mi u Wise Grusu vjerujemo u dugogodišnje, isprobane recepture i održavanje tradicije uživanja u čašici vrhunske rakije. Tu tradiciju želimo prenijeti ljudima diljem svijeta kako bismo ih bolje upoznali s kulturom i običajima daruvarskog kraja.“

 

Vizija

„Izrada rakije vrhunske kvalitete od lokalno uzgojenih sastojaka prema tradicionalnoj recepturi. Spajanjem tradicije, ekologije i modernog izričaja, proizvode prilagođavamo eri sofisticiranih alkoholnih pića.“

 

Međunarodne nagrade

„Uz ljubav prema prirodi i proučavanje legendi daruvarskog kraja, mi u Wise Grusu vjerujemo u dugogodišnje, isprobane recepture i održavanje tradicije uživanja u čašici vrhunske rakije. Tu tradiciju želimo prenijeti ljudima diljem svijeta kako bismo ih bolje upoznali s kulturom i običajima daruvarskog kraja.“